Zaklade u svijetu

 

Zaklade u Europskoj uniji

U Europskoj Uniji je trenutačno oko 110.000 registriranih zaklada, odnosno 400 zaklada na milijun stanovnika. Najviše ih je registrirano u Mađarskoj, Danskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Švedskoj, a najmanje u Belgiji, Grčkoj, Portugalu te baltičkim državama članicama EU. U zakladama u EU zaposleno je preko 1,4 milijuna osoba, dok ih oko 1,5 milijuna u zakladama volontira. Europski sektor zaklada raspolaže s gotovo 350 mlrd. do 1.000 mlrd. eura godišnje te imaju potrošnju, odnosno ulaganja od 83 do 150 milijardi eura.

 

 

Zaklade u Sjedinjenim Američkim Državama

united-states-flag

Broj zaklada u SAD gotovo se utrostručio od 1979. do 2005. godine pa sada ima više od 200 zaklada na milijun stanovnika. Njih 89 posto daju novčane podrške, 6 posto su operativne zaklade, 4 posto su korporativne, a samo 1 posto javne zaklade. U zakladama u SAD ima 8,5 milijuna stalnozaposlenih osoba što je 6,3 posto radno aktivnog stanovništva. U tim zakladama volontira gotovo 65 milijuna odraslih osoba. Zaklade u SAD imaju godišnje na raspolaganju oko 300 milijardi dolara, dok njihova potrošnja (odnosno ulaganja) iznosi 29 milijardi dolara godišnje.

 

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.