Osnovne vrste zaklada

Zaklade se klasificiraju prema glavnom izvoru financiranja, sastavu upravnog odbora i distribuciji sredstava u četiri kategorije:

  • nezavisne,
  • zaklade podupirane od strane države,
  • korporativne i
  • zaklade lokalnih zajednica.

Najviše zaklada u Hrvatskoj i svijetu je nezavisnog tipa, koje većinski ne financiraju jedna tvrtka ili državno tijelo.

Druga su kategorija javne zaklade, u koje se ubrajaju zaklade koje su osnovale gradske ili županijske vlasti ili institucije, odnosno država. Osnovna imovina takvih zaklada dodijeljena je iz proračunskih sredstava, a godišnje se u zakladu uplaćuju određena sredstva.

Treća kategorija su korporativne zaklade, koje su, za razliku od prakse u zapadnim zemljama, još uvijek vrlo malo zastupljene u Hrvatskoj. Riječ je o zakladama koje osniva, donira i vodi jedna tvrtka ili korporacija. Ciljevi korporativne zaklade povezuju se s poslovanjem tvrtke i područjem kojim se ona bavi.

Četvrta su kategorija zaklade lokalnih zajednica. Donatori zaklade su lokalno stanovništvo i lokalni gospodarski subjekti koji svojim donacijama potiču rad škola, udruga te mogu povećati razinu i kvalitetu usluga u zdravstvenim ustanovama ili u zaštiti okoliša.

Pored toga, u svijetu razlikujemo i sljedeće vrste zaklada: (i) operativne zaklade koje provode vlastite programe, (ii) zaklade koje djeluju kroz dodjelu financijskih podrški putem javnih natječaja, (iii) zaklade koje djeluju za opće dobro te (iv) zaklade koje djeluju u privatne svrhe.

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.