#October1Europe

24. rujna 2021.

Europski dan zaklada i donatora

Bliži se 1. listopada, Europski dan zaklada i donatora.

Pronađite nas na Twitteru @DafneHQ @The_EFC, Instagram @dafnehq @european_foundation_centre i na LinkedIn Dafne – Donors and Foundations Network u Europi  i Europskom  zakladnom centru.

Korak u sutra

Svake se godine na Europski dan zaklada i donatora europski filantropski sektor okuplja radi zajedničkog cilja: pokazati ulogu koju ima u pružanju potpore europskim društvima u korist  svih nas,podići svijest javnosti o filantropijii, potaknuti više darivanja i građanskog djelovanja. Ove godine fokusiramo se na temu “Korak u sutra”, s obzirom na to kako filantropija danas ulaže u društva sutrašnjice i o čemu treba razmišljati kako bi se osiguralo da je prikladna za pomoć pri rješavanju dugoročnih globalnih izazova.

Dok se pokušavamo oporaviti od pandemije COVID-19 skrećemo pozornost na važne globalne izazove kao što su klimatske promjene, socijalna uključenost, prijetnje našim demokracijama i postavljamo ključno pitanje: Kako  zamišljate budućnost Europe? Već danas, zaklade pojačavaju i ulažu u svoje resurse, i novčane i ljudske kako bi oblikovale svjetlije sutra. Neovisnost zaklada omogućuje im da prihvate dugoročnu viziju i pridonesu održivosti projektima koje podupiru. Filantropija ima jedinstven potencijal za kataliziranje smislenih transformacija u zajednicama na globalnoj i lokalnoj razini. Radimo zajedno kako bismo istaknuli što se na ovaj dan događa diljem Europe. Vi ste  važan dio ostvarivanja ove kampanje. Sastavili smo ovaj skup alata kako bismo vam pružili najrelevantnije poruke i resurse koji su vam potrebni za početak rada i sudjelovanje u pokretu na razini Europe. Neka se naši glasovi čuju i uključe u  razgovor oko filantropije i davanja.

Poziv na akciju!

Ovog  #October1Europe, dijelimo najbolje prakse, priče i mišljenja o utjecaju filantropije danas i što je potrebno za ključni korak u sutra. Pozivamo vas da se aktivno uključite u ovu kampanju na društvenim mrežama dijeljenjem hashtaga #October1Europe i dodavanjem vlastitih ideja o budućnosti filantropije. Možete pokrenuti i tweet s pozivom vašoj zajednici da podijeli definiciju onoga što im filantropija znači:  “Filantropija je…”. Podijelite svoje ideje o tome kako ćete se uključiti.

Ključne poruke

Kako zamišljate budućnost Europe? Kako će izgledati budućnost sljedećih generacija? Hoćemo li moći živjeti u skladu s planetom? Hoće li generacije koje dolaze imati pristup čistoj vodi i zraku? Hoćemo li moći mobilizirati resurse za prevladavanje rastućih nejednakosti? S velikim krizama na dnevnom redu, kao što je klimatska, budućnost mora početi sada.

Filantropija čini pozitivnu razliku ulaganjem u budućnost danas.

Da bismo zakoračili u sutra, moramo otključati potencijal filantropije da katalizira trajne i transformacijske promjene.

Filantropija može potaknuti stvaranje uključivog i održivog društva.

Filantropija se odnosi na utjecaj – od iskorjenjivanja bolesti i zdravijeg svjetskog stanovništva do borbe protiv klimatskih promjena i borbe za  ljudska prava i jednakost na globalnoj razini.

Raznolikost filantropije omogućuje joj postizanje dalekosežnog učinka na svim razinama društva – od lokalnog, nacionalnog, regionalnog i globalnog. Jeste li znali da u Europi postoji oko 147.000 zaklada? Te zaklade upravljaju imovinom i sredstvima u iznosu od 511 milijardi eura i godišnje daju oko 60 milijardi eura (izvor: Dafne, Foundation Center, Candid) koje ulažu kako bi pomogle zajednicama diljem Europe. Europski temeljni sektor karakterizira nevjerojatna raznolikost u pogledu  veličine, opsega, geografskog fokusa, područja rada, a ipak je ujedinjen u svojoj sposobnosti da pozitivno utječe na društva.

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.