Filantropija mora utjecati na transformiranje globalnih prehrambenih sustava

16. srpnja 2021.
ga-harvest-chard-lb2009_9000-1600-2

Predstavljen izvještaj „How to Transform Food Systems“ ( Kako transformirati prehrambene sustave)

Global Alliance for the Future of Food predstavilo je izvješće koje poziva zajednicu filantropije na akciju kada je riječ o transformiranju prehrambenih sustava. Izvještaj  How to Transform Food Systems (Kako transformirati prehrambene sustave) objavljen je uoči summita UN-ovog summita Food Systems Summit 2021.  i COP26.

SEDAM POZIVA NA DJELOVANJE

  1. Osigurati inkluzivne, participativne pristupe upravljanja kao način rješavanja strukturnih nejednakosti u prehrambenim sustavima.
  2. Povećati istraživanja za javno dobro koje naglašava nedjeljive ekološke, zdravstvene, socijalne i ekonomske ciljeve.
  3. Obrazložiti utjecaje politika i praksi na sustave prehrane na okoliš kako bi se donosile bolje odluke.
  4. Usmjeriti investicije javnog sektora u ekološki prihvatljive oblike proizvodnje zdrave hrane.
  5. Omogućiti ulaganje u održive prehrambene sustave i uskladiti privatne, filantropske i multilateralne donatore s nacionalnim akterima u prehrambenim sustavima.
  6. Stvoriti povoljna okruženja za razvoj agroekoloških i regenerativnih pristupa proizvodnje.
  7. Promovirati nutritivno bogatu i održivu prehranu prilagođenu lokalnim ekosustavima i društveno-kulturnom kontekstu

„Sretni smo što se članstvo u Global Alliance-u mobiliziralo oko ovih sedam poziva na djelovanje. Globalni događaji ove jeseni jedinstvena su prilika da se pokrene pitanje transformacije prehrambenih sustava. Kolektivnim radom  s različitim fondacijama i partnerima, povezujemo upravljanje, financije i ulaganja, politike, agroekologiju i pitanja prehrane s nevjerojatno nadahnjujućim inicijativama koje ilustriraju duboke strukturne promjene koje su potrebne za rješavanje klimatskih promjena (problema), biološke raznolikosti, zdravlja i nejednakosti. Članovi filantropske zajednice mogu unaprijediti svoj interes za promjenu prehrambenih sustava kroz ovaj djelotvoran okvir“, rekla je Lauren Baker, viša direktorica programa u Global Alliance-u.

ga-harvest-chard-lb2009_9000-1600-2

Sada je vrijeme za akciju! Potrebna je hitna je transformacija prehrambenih sustava.  Problem je neizbježan, a trenutačne mjere jednostavno nisu dovoljne, posebno u svjetlu pandemije Covid-19. Svaki od poziva na akciju bavi se kritičnim temeljnim strukturama koje koče prijeko potrebnu transformaciju sustava, a ovih sedam poziva predstavljat ćemo na svakom forumu kako bi se ozbiljno shvatila promjena toliko važna za ljude i planet ‘, istaknula je Ruth Richardson, izvršna direktorica Global Alliance for the Future of Food.

Cijelo izvješće pročitajte ovdje futureoffood.org.

Članak i fotografija preuzeti sa Alliance magazine.

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.