Unitus Europe – novi europski centar za filantropiju i društvena ulaganja

11. ožujka 2021.

Europske mreže za filantropiju i društvena ulaganja udružile su se kako bi osigurale da različiti odgovori na izbijanje pandemije COVID-19 budu kohezivni, suradnički, učinkoviti i postignu najbolji mogući učinak za sve njihove korisnike.

Trenutačna situacija oko pandemije virusa COVID-19 očito otkriva i dramatično pojačava sistemske praznine u našim društvima. U osnivanju centra Unitus Europe Hub, mreže europskih centara za filantropiju i društvena ulaganja Donors and Foundations Networks in Europe (DAFNE), European Foundation Centre (EFC), European Venture Philanthropy Association (EVPA), Global Steering Group for Impact Investment (GSG) i  Network of European Foundations (NEF) udružile su se kako bi osigurale da različiti odgovori na izbijanje pandemije budu kohezivni, suradnički, učinkoviti i da postignu najbolji mogući učinak za njihove korisnike.

S naglaskom na transnacionalne i prekogranične aktivnosti, Hub ima za cilj pružiti smjernice i podršku donatorima, katalizirati i koordinirati aktivnosti, prepoznavati probleme, inspirirati inicijative, i ubrzati proces ponude i potražnje. Pozivamo europske aktere u filantropiji i društvenim ulaganjima, kao i globalne igrače koji djeluju u Europi, da se putem ovog centra susretnu s drugim privatnim i javnim fondovima i udruže snage za veći utjecaj i vrijednost za svoje korisnike i da se učinkovito bave hitnom situacijom u COVID-19. Nadamo se da će ovaj centar postati dragocjen prostor za razmjenu informacija, resursa i dobrih praksi za nadahnuće ostalih aktera, stjecanje novih uvida kroz kolegijalno učenje i prepoznavanje prilika ponude i potražnje.

Unitus Europe:

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.