Nova studija Instituta Maecenata: “Razumijevanje civilnog društva u Europi”

18. prosinca 2020.

Institut Maecenata centar je za akademska istraživanja, podučavanje, politiku i javne informacije povezane s filantropijom i civilnim društvom. Pridružen je Sveučilištu Humboldt u Berlinu. Njegova glavna područja fokusiranja su filantropija i zaklade, politika civilnog društva, civilno društvo i druga područja javnih aktivnosti te europska i međunarodna razmjena.

U jednom od posljednjih istraživanja, Institut je objavio studiju  koja sadržava vrlo sažet opis europskog civilnog društva jer su se istraživači morali usredotočiti na određena područja ove vrlo široke teme. Podijelili su Europu na niz geografskih područja i izabrali po jednu zemlju za daljnje istraživanje. Na primjer, od tri zemlje njemačkog govornog područja o kojima se govori u ovom radu, Švicarska je izabrana kao studija slučaja koja će se detaljnije razmotriti.

Jedan od glavnih zaključaka ovog istraživačkog projekta jest da zasigurno postoji zajednička europska definicija civilnog društva danas, unatoč raspravama koje vode akademski krugovi po ovom pitanju. I sami akteri civilnog društva (aktivisti, istraživači u tom području itd.) slažu se da postoji zajednička definicija i ističu ovaj sektor kao jedno od tri velika područja u javnom svijetu, pored tržišta i države. Međutim, kako ističe studija Instituta Maecenata, svaka zemlja ima svoj pristup kada su u pitanju detalji takve definicije. Ovisno o zauzetom stajalištu, civilno društvo može biti aktivno u pružanju usluga, zagovaranju, funkciji čuvara ili u izgradnji zajednice, itd.

U istraživanju se može naći metodologija u vezi s ovim istaknutim značajkama.

Istraživanje možete pročitati i proučiti detaljnije na linku.

Europska zaklada za filantropiju i drustveni razvoj je korisnica
financijske podrske Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u
podrucju razvoja filantropije i zakladnistva u Republici Hrvatskoj.

Partneri:

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Mozaik.ba

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je članica

European Foundation Centre   Transnational Giving Europe Dafne Dafne – Donors and Foundations Networks in Europe