˝Mladi za mlade˝ i ˝Približimo planine mladima˝ – Inicijative općine Postira

27. lipnja 2019.

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, uz potporu Veleposlanstva SAD-a, sklopile su ugovor sa dvjema neformalnim skupinama mladih iz Postira, u sklopu projekta ˝Mladi: snaga zajednice˝.

“MLADI ZA MLADE” inicijativa je iz #Postira kojom neformalna skupina “Mlade snage” predlaže obnovu zapuštenog sportskog sadržaja u vanjskom prostoru osnovne škole Vladimira Nazora u Postirama. Školsko igralište koristi se za treninge i turnire koji su najčešće humanitarnog karaktera te za rekreaciju i druženje u slobodno vrijeme.
Mlade snage o svojoj inicijative rekle su: “Provedba ovih naših planiranih ideja zasigurno bi rezultirala urednijim okolišem škole, a povećala bi i njegovu funkcionalnost i iskoristivost. Smatramo da obnavljanjem i uređenjem opisanih sadržaja mladima možemo pružiti nova iskustva. Rješenjem ovog problema u zajednici zasigurno bi olakšali izvođenje nastave tjelesnog odgoja u školi, djeci dali dodatne mogućnosti, pokazali da se zajedničkim radom i dobrom voljom dosta toga može postići. Ovo bi bila učionica na otvorenom.”

 

“PRIBLIŽIMO PLANINE MLADIMA” naziv je inicijative neformalne skupine MI koja je u svojoj lokalnoj zajednici uočila problem nedostatka prostora u kojima bi se održavale edukativne radionice za mlade. Rješenje pronalaze u prirodnom ambijentu gdje bi se iste i provodile, a bile bi usmjerene proučavanju, istraživanju, zaštiti i očuvanju prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti otoka, te sigurnosti kretanja u prirodi.
Budući da je predio Gažula, na kojemu se nalazi planinarska kuća Gažul, dio Općine ovi mladi su zaključili da je to idealno mjesto za boravak i aktivnosti mladih. Neformalna skupina MI okupljena oko jednog zajedničkog cilja o svojoj inicijativi kaže: “Mi smo skupina mladih koji se oduvijek družimo i zajedno provodimo slobodno vrijeme. Interesi su nam, kao i većini mladih, što kvalitetnije osmisliti slobodno vrijeme te, u našoj zajednici, obogatiti sadržaje i prostor koji bi mladi mogli koristiti za edukativne, kreativne, poučne aktivnosti. Sadržaje koji neće biti samo za nas već i za buduće generacije mladih. “

 

Njihove inicijative možete pogledati i pratiti na Facebook stranici ˝Zadobrobit.hr˝.

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.