Zajedničko tržište za filantropiju

28. ožujka 2018.

Dvije ključne europske organizacije za podršku i razvoj filantropije: DAFNE (Donors and Foundations Networks in Europe) i EFC (European Foundation Centre) inicirali su i organizirali 27. i 28. ožujka 2018. godine intenzivne strateške razgovore sa predstavnicima najvažnijih institucija Europske unije u Bruxellesu o stvaranju zajedničkog tržišta u Europskoj uniji za filantropiju.

Posebni naglasak stavljen je na Europski parlament i Europsku komisiju u cilju zagovaranja prepoznavanja i uključivanja filantropije u temeljne dokumente Europske unije, uklanjanja ili smanjenja prepreka za prekograničnu filantropiju, stvaranja poticajnog okruženja za daljnji razvoj filantropije te stvaranje prilika za nove financijske okvire u kojima bi Europski fondovi zajedno s financijskim podrskama europskih zaklada omogućili kvalitetnije i učinkovitije ulaganje u potrebe razvoja društava u zemljama članicama Europske unije. Prema podacima DAFNE-a europski zakladni sektor obuhvaća 148.000 zaklada koje djeluju za opće dobro i koje raspolažu sa preko 511 milijardi Eura osnovne imovine dok na godišnjoj razini ulažu preko 60 milijardi Eura u različite projekte i programe za društveni razvoj pa zbog toga mogu biti značajni partner institucijama Europske unije u povećanju učinkovitosti društvenih ulaganja u zemljema članicama EU.

Na strateškim razgovorima u Bruxellesu u protekla dva dana sudjelovalo je 10 nacionalnih mreža članica DAFNE-a medju kojima i Hrvatski forum zaklada.

Svi dokumenti koji su predstavljeni europskim institucijama biti će prevedeni na hrvatski jezik i objavljeni na službenim mrežnim stranicama Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj koja su-koordinira Hrvatski forum zaklada zajedno sa Nacionalnim zakladom za razvoj civilnoga društva.

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.