Rezultati

Pripremajući teren za provedbu programa, obratili smo se na dvadesetak adresa gradova i općina u Hrvatskoj – pet gradova prepoznalo je potencijal našega Programa i na tome vam još jednom zahvaljujemo.

Program “Mladi: snaga zajednice” imao je za cilj ohrabriti mlade ljude u lokalnim zajednicama da učine nešto za sebe, upregnu svoju kreativnost i smisle kako na inovativan način riješiti izazov kojega vide i osjećaju u svojoj sredini.

Program je na poseban i radno-intenzivan način pomogao vama mladima da saznate više o filantropiji, društvenom poduzetništvu, empatiji, timskom radu, pisanju, predstavljanju i provođenju projekata – da naučite više o svemu tome kako biste bili u prilici ta novostečena znanja primijeniti u svojim životima kadgod to zatreba.

Dao vam je mogućnost i priliku i da sami odlučujete o prioritetima i uspostavite tješnju i kvalitetniju suradnju s lokalnom vlašću u svojim zajednicama. Ukratko: Program je doprinio da se i vaš glas dovoljno glasno čuje.

Tijekom ovih godinu dana, kroz Program je prošlo pedeset mladih koji su činili odbore Mladi za mlade u svojim gradovima, te sedamdesetak mladih u neformalnim skupinama koje su razvile, predstavile i provele svoje projekte.

Europska zaklada u provedbu projekata mladih u pet gradova uložila je 50.000 kuna, a svaki od vaših gradova dao je dodatnih 5.000 kuna za svaki prihvaćeni projekt – što ukupno čini fond od 100.000 kuna.

Nevjerojatno važna činjenica jest i to da ste sami bili u prilici prikupiti sveukupno preko 80.000 kuna od sponzora i donatora u lokalnim zajednicama.

Zato šaljemo posebnu zahvalu svim pojedincima i poduzećima u vašim zajednicama koji su prepoznali potencijal vaših ideja, i u robi, novcu ili usluzi podržali vaše projekte. Jednako tako, zahvaljujemo i mnogobrojnim volonterima koji su, iako nisu bili dijelom neformalnih skupina, izdvojili svoje vrijeme te pokazali entuzijazam pomažući vam doći do cilja.

Deset financiranih i provedenih projekata danas neposredno utječu na kvalitetu života 15.000 mladih u vašim gradovima, odnosno posredno doprinose ljepšem i ugodnijem provođenju slobodnog vremena za preko 77.000 stanovnika vaših gradova.

Na kraju, no ne i manje važno: družili smo se, provodili vrijeme na svježem zraku, sklapali nova poznanstva i prijateljstva, upoznali nove ljude i naučili mnogo o sebi samima. Jer, kad te bace u vodu, možeš ili potonuti ili plivati. A vi ste zaplivali!

Želimo vam da svo teoretsko znanje i praktično iskustvo kojem ste bili izloženi tijekom ove godine, iskoristite na najbolji mogući način u nastavku svojih života, a posebno vam želimo da i dalje ostanete dobri i kvalitetni članovi svojih zajednica i pomažete jedni drugima kad god zatreba.

Jer od davanja još nitko nije osiromašio.

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.