zadobrobit-web

Portal ZaDobro.BIT! – mjesto okupljanja filantropske incijative i spajanja s društveno korisnim akcijama koje traže neki oblik pomoći. Otvaramo put inovativnim načinima podrške idejama za opće dobro.

Vijesti

U okviru međunarodnog Programa sCOOLFOOD „Činimo dobro Otiskom srca” organizirano studijsko putovanje u Sienu

8. svibnja 2023.

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva u razdoblju od 2. do 5. svibnja 2023. godine organizirala je studijsko putovanje u Sienu za 14 nastavnika/-ca uključenih u međunarodni Program sCOOLFOOD „Činimo dobro Otiskom srca”.

Studijsko putovanje je organizirano sukladno Planu provedbe hrvatske inačice međunarodnog Programa koji je osmislila i provodi Zaklada Monte dei Paschi od 2016. godine u provinciji Siena (Italija).

Na studijskom putovanju sudjelovalo je 14 nastavnika/-ca iz osnovnih (7) i srednjih škola (3) iz različitih dijelova Hrvatske uključenih u Program: Osnovna škola Draškovec, Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovna škola Velika Pisanica, Osnovna škola Veliko Trojstvo, Osnovna škola Sikirevci, Osnovna škola Stanovi, Osnovna škola Sv. Filip i Jakov, Gimnazija Sisak, Klasična Gimnazija Ivana Pavla II i Škola likovnih umjetnosti.

Nastavnici/-ce su u okviru studijskog putovanja imali prilike posjetiti dvije osnovne škole u blizini Siene, u mjestima Grosseto (Istituto Comprensivo Grosseto 3 – Scuola Primaria „Aristide Gabelli”) i Buonconvento (Scuola Primaria Buonconvento), u kojima su sudjelovali na nastavnim satima koji se provode po Kurikulumu Programa sCOOLFOOD. Osim sudjelovanja na nastavi održan je i sastanak nastavnika/-ca iz Hrvatske sa predstavnicima Zaklade Monte dei Paschi di Siena koji su pobliže predstavili metode rada i rezultate Programa sCOOLFOOD koji je od 2020. godine usvojen kao dio talijanskog nacionalnog obrazovnog kurikuluma.

Glavni cilj Programa je ukazati na održivost hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada, u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja odnosno UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. godine s obzirom da se kroz program promiče holistički pristup djetetu odnosno čovjeku u kontekstu povezanosti sa svim živim bićima na Zemlji. U hrvatskoj inačici Programa ove godine sudjeluje gotovo 190 učenika/-ca iz 10 škola iz različitih dijelova Hrvatske.

Prethodne obavijesti

Događanja

Otvorene prijave za PHILEA Forum 2023 u Šibeniku

2. ožujka 2023.

Otvorene prijave za PHILEA Forum 2023 u Šibeniku

Međunarodna organizacija PHILEA – Philanthropy Europe Association, nastala spajanjem dvije europske organizacije ključne za razvoj filantropije u međunarodnom kontekstu: European Foundation Centre (EFC) i Donors and Foundations Networks in Europe – Dafne, otvorila je postupak prijava za sudjelovanje na središnjem događanju u ovoj godini Philea Forum 2023.
Forum će biti održan u Šibeniku, od 23. do 25. svibnja 2023. godine u suorganizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.
Na PHILEA Forumu se očekuje sudjelovanje više od 700 predstavnika zaklada iz cijele Europe i svijeta s misijom jačanja uloge zaklada kao katalizatora promjena i graditelja mostova između zajednica, različitih sektora i generacija, povezujući i razmjenjujući iskustva sa svrhom unapređenja budućeg djelovanja. Svi sudionici se uključuju u strukturirane sadržaje Foruma (razgovori, paneli, radionice, studijske posjete), a ove godine je glavna tema događanja prikazana u naslovu – Novi kompas za Europu.
Deset godina nakon ulaska Hrvatske u EU, filantropska zajednica okupit će se kako bi procijenila na koji način može doprinijeti stvaranju Europe kakvu trebamo, za svijet kakav želimo, a sve to uoči drugog „Sastanka o ciljevima održivog razvoja“, koji označava središnju točku u provedbi Agende 2030, odnosno godinu dana prije sljedećih EU izbora.
Više informacija je dostupno OVDJE

Prethodne obavijesti

Platforma za digitalni aktivizam i doniranje


Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.