The happy, healthy nonprofit

15. lipnja 2021.

Strategies for impact without burnout, by Beth Kanter & Aliza Sherman

ČITALI SMO- PREPORUČUJEMO

Kao u mnogim drugim sektorima, rad u neprofitnom sektoru može biti vrlo stresan.  Djelatnici neprofitnog sektora, u potrebi i želji da opravdaju svoje djelovanje, provedu što više projekata, pomognu što većem broju skupina… često se susreću s velikom količinom stresa. U konačnici svakodnevni stres rezultira brojnim zdravstvenim problemima. Autorice donose brojne primjere burnouta ali i rješenja kako ga umanjiti ili izbjeći.

The happy, Health Nonprofit važan je vodič za vođe i organizacije koje žele pozitivno utjecati na svoje zaposlenike, zajednice i na ostatak svijeta. Beth Kanter i Aliza Sherman iznijele su jasne i uvjerljive slučajeve o brizi za pojedince i za promjenu kulture „MI se brinemo“ – kako bi organizacije stvorile sretnije i zdravije radno mjesto. Sretne i zdrave neprofitne organizacije njeguju kulturu dobrote, suosjećanja i poštuju kulturnu normu načina rada cijelog tima.

The Happy, Healthy Nonprofit: Strategies for Impact Without Burnout by Beth Kanter
Fotografija preuzeta sa: www.goodreads.com

U ovoj izvrsnoj knjizi pročitajte kako se postaviti u stresnim situacijama i odnositi prema zadacima, kako postaviti realne ciljeve sebi i suradnicima, kako održavati dobre odnose sa kolegama, kako cijeniti svoj i tuđi rad i još mnogo poučnih informacija.

S obzirom na aktualnu temu sve brže digitalizacije i ovisnosti o tehnologijama donosimo isječak iz knjige koji se odnosi na digital detox. Termin digital detox odnosi se na vrijeme kada osoba ne koristi elektroničke uređaje- ni pametne telefone, ni kompjutere ni pametne televizore… Eliminirajući potrebu da neprestano provjeravamo notifikacije, elektroničku poštu i poruke uvelike može koristiti našem tijelu.  Sa detoxom možete početi tako da za početak kad dođete s posla i vikendima isključite svoj pametni telefon. Primijetit ćete brojne koristi digitalnog detoxa za sebe i svoju obitelj. Organizacija Reboot donosi deset principa digitalnog detoxa:

 1. Izbjegavajte tehnologiju
 2. Povežite se sa svojim voljenima
 3. Povežite se sa prirodom
 4. Izađite vani
 5. Izbjegavajte trgovine
 6. Upalite svijeće
 7. Natočite si čašu vina
 8. Jedite kruh
 9. Pronađite tišinu
 10. Pomozite drugima

Važnu (najvažniju) ulogu u stvaranju sretne i zdrave neprofitne organizacije imaju vođe/direktori/upravitelji koji određuju ton i kulturu organizacije. I oni sami moraju se brinuti za svoje i zdravlje svojih zaposlenika. Istraživanja su jasno pokazala- što zdraviji zaposlenici to je veće njihovo  zadovoljstvo i produktivnost. Direktori i upravitelji trebaju brinuti da je radna atmosfera ugodna, postaviti realna očekivanja od svojih zaposlenika, educirati ih, poticati pozitivnu atmosferu, dopustiti im slobodno vrijeme jer tako, u konačnici, brinu i za njihovo zdravlje. Kada se radi u organizaciji u kojoj je norma pozitivno ponašanje, gdje se ono potiče, nagrađuje i očekuje, to utječe ponašanje sviju i uvlači se u svakodnevnu rutinu.

Direktorima/upraviteljima neprofitnih organizacija, kao i njihovim zaposlenicima preporučujemo pročitati ovu fantastičnu  knjigu.  Sigurno ćete puno naučiti, a možda i primijeniti primjere dobre prakse u svojoj organizaciji kako bi ona bila sretna i zdrava.

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.