˝Izađi van˝ i ˝Pokret sreće˝ – Inicijative grada Zadra

27. lipnja 2019.

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, uz potporu Veleposlanstva SAD-a, sklopile su ugovor sa dvjema neformalnim skupinama mladih iz Zadra, u sklopu projekta ˝Mladi: snaga zajednice˝.

Inicijativa “IZAĐI VAN” naziv je inicijative iz #Zadra kroz koju su pokretačice osmislile i razradile aktivnosti koje bi rezultirale otvaranjem Centra međugeneracijske solidarnosti (dnevnog boravka za osobe treće životne dobi). U centru bi se odvijalo druženje kroz aktivnosti koje podižu kvalitetu života na višu razinu, osobe treće životne dobi otvaraju svoje riznice životnog znanja, iskustva i mudrosti i dijele ih s mladim osobama, dok mladi svojom životnom energijom, znatiželjom, ali i generacijskim napretkom pozitivno utječu na starije osobe.
Pokretačice inicijative kažu: “Mi smo četiri prijateljice, Zadranke, koje su zajedno pohađale srednju školu u Zadru.
U našim neformalnim razgovorima često komentiramo sve veće otuđenje, kako nas mladih tako i naših sugrađana, osoba treće životne dobi i najmlađe životne dobi. Stoga, u okviru svojih mogućnosti želimo pridonijeti promociji i predložiti aktivnosti međugeneracijske solidarnosti jer zadovoljan pojedinac (svih dobi) jamstvo je zadovoljnog društva. “

 

“POKRET SREĆE” naziv je inicijative kojoj su u fokusu osobe starije životne dobi koje su spremne na ples   Pokretačice ove inicijative o istoj kažu: “Osobe treće životne dobi su oko nas, ali ih često ne primjećujemo i često ih zanemarujemo. Otuđuju se, žive po davno zadanim okvirima, rijetko su fizički aktivni, a svakodnevne stvari kojima se bave ne zahtijevaju veći intelektualni napor..”
Stoga, ovom inicijativom pokretačice nam poručuju da nije važno imate li 56 ili 106 treba se samo obuti udobno i zaplesati i to u Zadru… Bez predrasuda i bez izgovora.

 

Njihove inicijative možete pogledati i pratiti na Facebook stranici ˝Zadobrobit.hr˝.

 

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.