Zadarski učenici posjetili Trento

12. listopada 2018.

Učenici Osnovne škole Petra Preradovića, Osnovne škole Šime Budinića, Osnovne škole Stanovi, Osnovne škole Sv. Filipa i Jakova te Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar zajedno sa svojim učiteljima nagrađeni su u 2017. godini za zajedničku inicijativu razvoja filantropije u zajednici te su od 8. do 10. listopada boravili u Italiji, u Trentu, na studijskom putovanju kako bi usvojili znanja o zadrugarstvu po kojemu je poznata regija Trentino – Južni Tirol.

Dvodnevni program izobrazbe održan je u ‘Federazione Trentina della Cooperazione’ na način prilagođen i djeci i učiteljima. Naime, učiteljima je predstavljen zadrugarski model u Trentu koji svjedoči isključivo pozitivne rezultate koji su vidljivi, među ostalim, i u izrazito niskoj stopi nezaposlenosti u navedenoj regiji.

Predstavljen je i model školske zadruge u Italiji pa se u predavanjima krenulo od samog postupka osnivanja školske zadruge u Italiji do simuliranja primjera pozitivne prakse te rasprave koja je uključila i usporedbu zakonodavnih okvira u dvije zemlje. Učenici/-e su imali prema svom uzrastu prilagođen program te im se na zanimljiv i interaktivan način pokušalo približiti značenje i važnost zadrugarstva učenjem temeljnih načela zadrugarstva kroz igru i likovni izražaj.

Studijski posjet završio je posjetom poznatog konzorcija ‘Melinda’ koji okuplja 16 zadruga lokaliziranih u području Val di Non, a koji se bave se bavi proizvodnjom i prodajom jabuka.

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.