Tjedan filantropije u Hrvatskoj – “Malo po malo, postaje puno!”

5. listopada 2016.

img_7301Od 24. rujna do 1. listopada 2016. godine u gradovima širom naše zemlje održan je prvi Tjedan filantropije u Hrvatskoj pod motom “Malo po malo, postaje puno!”, jer kako se već pokazalo u povijesti – velike promjene uvijek počinju malim koracima od skupina istinski zainteresiranih pojedinaca. U okviru Tjedna filantropije 2016. organiziran je niz aktivnosti kojima se najširoj javnosti približila kultura darivanja i pomaganja, odnosno predstavio rad i postignuća zaklada uključenih u Hrvatski forum zaklada ZaDobroBIT!. Organizatori događanja bili su Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni

Large img 9631

razvoj iz Zagreba, a suorganizatori Regionalna zaklada za lokalni razvoj “Zamah” iz Zagreba, Slagalica-zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka, Zaklada “Kajo Dadić” iz Splita te Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule.

Zagreb

Tjedan filantropije u Hrvatskoj započeo je događanjima u Zagrebu 24. rujna, gdje su od 10 do 14 sati u parku Zrinjevac priređena brojna događanja na kojima su zainteresirani građani/građanke tijekom prijepodnevne šetnje parkom imali prigodu podrobnije se upoznati s radom zaklada uključenih u Hrvatski forum zaklada ZaDobroBIT! te uz glazbu, interaktivne igre, ankete, zabavne poklone i razgovore upoznati se s pojmom filantropije.

Okrugli stol “Organizirana filantropija u Europi i Hrvatskoj” okupio je upravitelje zaklada, predstavnike akademske zajednice i uvažene goste iz inozemstva te je otvorio niz važnih pitanja vezanih uz filantropiju u Hrvatskoj. Pitanja zakonske regulative kao i javnih načina financiranja trebala bi biti izuzeta od političkih promjena kako bi se održao kontinuitet rada zaklada, što je jedna od ključnih točaka i zaključak ovog okruglog stola, kao i to da je filantropija kao pojam u Hrvatskoj još uvijek nerazumljiva te je stoga važno da postane zastupljenija u medijima, ali i da bude jasno uključena u građanski odgoj kako bismo stvarali nove generacije svjesne potrebe za pomaganjem potrebitima te djelovanjem za opće dobro.

U razdoblju od 24. do 30. rujna, svakoga dana zainteresirani građani/građanke mogli su pogledati izložbu “Filantropija u Hrvatskoj” u zapadnom dijelu parka Zrinjevac, a od 26. rujna do 1. listopada izložbu “Filantrop i ja” u maloj dvorani Pogona Jedinstvo na Trnjanskom nasipu.

Osijek

Aktivnosti u Osijeku započele su predstavljanjem na konferenciji za medije, a nastavile se održavanjem okruglog stola na temu “Nezaposlenost mladih – kako filantropija može pomoći” na kojemu se raspravljalo o ulozi filantropije u rješavanju nezaposlenosti mladih kao jednom od vodećih ekonomskih i društvenih izazova 21. stoljeća. Sudionici/sudionice okruglog stola govorili su o socijalno ugroženima, mladima i potencijalno nezaposlenima, o volontiranju kao doprinosu zapošljivosti mladih te razvoju eko sustava u industriji i preduvjetima za njegov razvoj.
Kroz “Filantropsku šetnju” Osijekom, Tvrđom, Gornjim gradom i Mađarskom Retfalom, posjetitelji/posjetiteljice su se 29. rujna od 17 do 19 sati upoznali s osječkim filantropima i njihovom ostavštinom.
Građani/građanke Osijeka su tijekom cijelog Tjedna filantropije u izlozima šireg središta grada imali mogućnost pogledati i izložbu “Filantropska povijest Osijeka”.

Događanja u Osijeku završila su dobrotvornim koncertom Ksenije Erker i Zorana Mišolongina “Takvim sjajem može sjati… Susreti s Arsenom” koji je održan 30. rujna u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, a prihod koncerta namijenjen je fondu Superseniori.

Split

U Splitu su događanja u okviru Tjedna filantropije započela otvaranjem izložbe “Filantropija u zajednici” koju su građani/građanke imali priliku pogledati u Muzeju grada Splita u Galeriji Dioklecijan od 26. rujna do 3. listopada. Nakon održane konferencije za medije u Splitu 28. rujna, organiziran je i okrugli stol na temu “Filantropija danas – kako odgovoriti na potrebe društva” na kojemu su sudjelovali brojni predstavnici organizacija civilnoga društva, javnih institucija te privatnog sektora.

Pozivu na promicanje pozitivnih vrijednosti suživota i brige za druge, na građanski aktivizam i stvaranje odgovornih članova zajednice odazvali su se i učenici 2. razreda Osnovne škole “Lučac” te su uz pomoć tate Roberta i učiteljice Ines odlučili izraditi slikovnicu o filantropiji namijenjenu svojim vršnjacima, koja će biti predstavljena krajem listopada u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.

Rijeka

Događanja u Rijeci započela su 30. rujna zanimljivom instalacijom na Korzu pod nazivom „Labirint filantropije“, izrađenom od kartonskih likova na kojima su ispisane različite poruke kojima se promiču filantropija i dobročinstvo.
U okviru Tjedna filantropije u Rijeci je na adresi Trg žrtava fašizma 2 otvorena Hrvatska kuća filantropije koji će biti resursni centar za filantropiju i zakladništvo za cijelu Hrvatsku, a istovremeno će preko Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj biti izravno povezan s Filantropskom kućom u Bruxellesu.

U Rijeci je održan i 6. godišnji sastanak Hrvatskog foruma zaklada u koji je uključeno 35 hrvatskih zaklada, od kojih je 19 privatnih, 14 javnih te 2 korporativne zaklade. Na sastanku su predstavljena postignuća i aktivnosti zaklada članica Foruma u 2016. godini te planova za 2017. godinu, zatim redizajnirani portal ZaDobro.BIT! koji je uvođenjem novih funkcionalnosti postao novo mjesto povezivanja i djelovanja – od lokalnih filantropskih inicijativa do prilika za ostvarivanje podrške kroz prekogranično doniranje i poduzetničku filantropiju. Usto, izrađen je i prijedlog kodeksa članica Foruma te postignut dogovor o zajedničkom radu na istraživanju “Davanje u Hrvatskoj”.

Pula

Na Europski dan filantropije i zakladništva odnosno zaklada i donatora 1. listopada, u Puli je na Narodnom trgu kod gradske tržnice postavljena instalacija “Labirint filantropije”, a kretanjem kroz nju istaknuta je važnost filantropskog pristupa rješavanju problema i zadovoljavanju potreba u društvu i mogućnosti suradnje u lokalnim zajednicama.

Događanja u Puli nastavljena su održavanjem konferencije “Filantropija – oslonac održivih zajednica” u okviru koje su predstavljeni rezultati Prvog nacionalnog istraživanja o stanju filantropije u Republici Hrvatskoj, održano predavanje na temu “Inovativni modeli i budućnost zakladništva” te panel rasprave na temu “Uloga žene u filantropiji nekad i danas” i “O razlozima i motivima za filantropska djelovanja – gdje počinje samopromocija, a završava dobročinstvo? Philanthropy mark – nagrada ili promocija”.

Navečer je svečano obilježena deseta obljetnica djelovanja Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te otvorena izložba “#filantropija…?” koju će građani/građanke moći pogledati tijekom mjeseca listopada u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca.

 

plakat

Tjedanfilantropije

Izvor: zadobrobit.hr

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj je korisnica financijske podrške Nacionalne zaklade u okviru Razvojne suradnje u području razvoja filantropije i zakladništva u Republici Hrvatskoj.